Ce trebuie să știm despre albirea dentară?
Publicat de Professional Dentist pe în Estetică.
Albirea dentară, una dintre cele mai solicitate manopere din cabinetul de medicină dentară, reprezintă procesul prin care se îndepărtează colorațiile/petele de pe dinți, făcându-i mult mai deschiși la culoare și strălucitori și îmbunătățind vizibil estetică dentară.
Care sunt cauzele îngălbenirii dinților?
Dinții pot avea în mod natural un pigment mai gălbui/cenușiu, dar există și factori care pot contribui la colorarea acestora:
- Alimentația: consumul de alimente și băuturi colorate, precum și coloranții alimentari sunt cele care afectează cel mai frecvent culoarea dinților. Printre acestea se numără cafeaua, ceaiul negru, vinul roșu, băuturile acidulate, sosurile colorate.
- Fumatul: un factor dăunător nu doar pentru smalțul dinților, ci și pentru gingii, fiind totodată și unul dintre factorii favorizanți pentru boala parodontală.
- Unele medicamente: tratamentul cu unele antibiotice, de exemplu tetraciclină, făcut în special în copilărie, poate duce la pigmentarea dinților.
- Igiena orală deficitară
- Fluoroză dentară: fluorul în exces poate dăuna de asemenea dinților.
Albirea dentară profesională
Albirea dentară se realizează în cabinetul stomatologic cu un gel profesional al cărui component principal este peroxidul de hidrogen (H2O2). Aplicat pe dinte, acesta îndepărtează colorațiile prin oxidarea moleculelor organice responsabile de pigmentare. S-a demonstrat că albirea dentară efectuată astfel nu afectează structura smalțului [https://doi.org/10.1016/j.jdent.2012.08.008].
La clinica Professional Dentist tratamentul de albire a dinților se efectuează folosind tehnologia de top Philips Zoom WhiteSpeed, în care lumina provenind de la o lampă LED accelerează acțiunea gelului de albire, crescând eficiența acestuia cu până la 40% și scurtând timpul de lucru la aproximativ 45 de minute.
În cazul dinților care au fost supuși tratamentului endodontic (tratament de canal), lipsa nervului și obturațiile radiculare efectuate cu anumite materiale au condus la colorarea canalului radicular, astfel încât la aceștia este necesară și o albire internă, pe lângă cea externă.
Precauții după albirea dentară
După tratamentul de albire poate apărea o sensibilitate dentară la rece sau fierbinte, cauzată de deshidratarea dinților în timpul procesului. Această este trecătoare după finalizarea tratamentului și poate fi atenuată cu paste de dinți speciale și prin aplicarea de lacuri sau geluri cu fluor. De asemenea, pot apărea iritații sau modificări de culoare la nivel gingival , dar acestea dispar treptat.
Contraindicații
Albirea dentară nu este recomandată:
- în cazul femeilor însărcinate
- persoanelor cu boli gingivale sau cu eroziune dentară
- persoanelor cu dinții foarte sensibili sau care sunt alergice la peroxid de hidrogen
- copiilor sub 16 ani.
Rezultate
Rezultatul obținut în urma procesului de albire dentară depinde de mai mulți factori. Aceștia includ tipul și intensitatea pigmentării, concentrația agentului de albire și timpul de acțiune al acestuia, frecvența repetării tratamentului și prezența lucrărilor protetice sau a obturațiilor fizionomice.
Pacientul trebuie să știe că albirea dentară nu este o soluție permanentă, în mod normal, efectele albirii menținându-se pentru o perioadă de 6 luni – 2 ani.
Menținerea nuanței albe a dinților necesită grijă și atenție: evitarea alimentelor și băuturilor colorate, o igienă orală riguroasă și continuarea tratamentului efectuat în cabinet cu un tratament disponibil la domiciliu.
Este important de menționat că gelul de albire acționează doar asupra structurilor dentare naturale. Lucrările protetice precum și obturațiile fotopolimerizabile nu își vor schimba culoarea.
Eu îmi pot albi dinții?
Pentru mai multe informații te așteptăm la Clinica stomatologică Professional Dentist, unde vom stabili un plan de tratament personalizat pentru ca tu să beneficiezi de cele mai bune rezultate.
Află mai multe despre tratamentul de albire și consultă lista de onorarii practicate în clinica noastră.