Date de contact: +40 (332) 454 920 | contact@professional-dentist.ro Program zilnic: | L-V: 8-21, S: 8-14

Beneficiile tratamentului ortodontic

Publicat de Professional Dentist pe în Ortodonție.

Aparat dentar Tratamentul ortodontic

Beneficiile tratamentului ortodontic sunt multiple. Scopul principal al acestuia este îmbunătățirea esteticii dento-faciale, însă tratamentul ortodontic are și unele beneficii pentru sănătatea oro-dentară a pacientului.

Caria dentară

Este cunoscut faptul ca incongruențele dentare predispun la apariția cariilor dentare prin retenția alimentelor și îngreunarea curățirii și auto-curățirii dinților. Tratamentul ortodontic îmbunătățește alinierea dentară și reduce astfel riscul de apariție a cariilor dentare.

Boala parodontală

Înghesuirile dentare duc la deplasarea rădăcinilor unuia sau mai multor dinți în afara suportului osos, ceea ce afectează stabilitatea țesutului parodontal și contribuie la apariția recesiunii gingivale. Ocluziile traumatice pot determina, de asemenea, probleme parodontale care pot fi remediate cu ajutorul tratamentului ortodontic.

Masticația

Uneori, ocluzia incorectă scade eficiența funcției masticatorii, în special a inciziei alimentelor. Pacientul este forțat astfel să evite unele alimente, cu reducerea aportului de substanțe nutritive necesare organismului.

Trauma dentară

În unele cazuri de dizarmonii dento-maxilare, mai ales în cele cu poziționarea anterioară a dinților superiori, crește riscul fracturilor dentare, în special la copii preșcolari sau cu vârsta de școală primară. Riscul de fractură a incisivilor superiori se reduce semnificativ prin tratament ortodontic adecvat.

Probleme de vorbire

Unele probleme ocluzale pot duce la dificultăți în pronunțarea anumitor sunete sau pronunțarea greșită a acestora. Astfel, distanța prea mare între incisivii superiori și cei inferiori poate cauza sigmatismului interdentar (pronunțare dificilă sau imposibilă a sunetului „s”). În această situație se recomandă tratamentul ortodontic pentru poziționarea corectă a incisivilor.

Dinții incluși

Dinții incluși, în special caninii, pot determina resorbții la nivelul rădăcinilor dinților vecini sau pot duce la apariția unor chisturi dentigere.

Dinții supranumerari pot fi de asemenea cauza unor întârzieri sau devieri în erupția dinților permanenți.

În stomatologia modernă, beneficiile tratamentului ortodontic trebuie valorificate.

Diagnosticul precoce și tratamentul ortodontic al acestor anomalii poate preveni în totalitate apariția unor probleme cu impact major asupra sănătății dentare.

Mergi la începutul paginii Confidențialitate +40 (332) 454 920