Date de contact: +40 (332) 454 920 | contact@professional-dentist.ro Program zilnic: | L-V: 8-21, S: 8-14

Respirația urât mirositoare

Publicat de Professional Dentist pe în Parodontologie, Profilaxie.

Halitoza sau respirația urât mirositoare reprezintă unul dintre cele mai frecvente motive de prezentare la medicul stomatolog. Halitoza poate fi ocazională sau cronică și poate fi determinată de consumul unor alimente, de obiceiuri vicioase, probleme de sănătate orală sau generală.

Ce determină respirația urât mirositoare?

Igiena orală deficitară este cea mai frecventă cauză, deoarece resturile alimentare care persistă în cavitatea orală se transformă sub acțiunea florei microbiene în compuși cu sulf sau cu azot cu miros specific. O cauză frecventă a halitozei o reprezintă și problemele de sănătate orală. Acestea includ cariile dentare, afecțiunile parodontale mai ales când sunt prezente ulcerațiile și necroza gingivală, abcesele dentare – dar și lucrările protetice/proteze dentare incorect adaptate.

Halitoza poate fi cauzată și de infecții de natură ORL – sinuzite, amigdalite – sau de afecțiuni cronice, putând fi un semn al refluxului gastric, al diabetului, al bolilor hepatice și renale. Toate aceste afecțiuni constituie principala cauză a respirației urât mirositoare în mai puțin de 10% din cazuri. În majoritatea cazurilor halitoza are originea în cavitatea orală.

Dintre obiceiurile vicioase, fumatul determină halitoză nu doar direct, prin mirosul de nicotină, ci și indirect, prin afectarea gingiei. Consumul de alcool și cafea, dar și administrarea unor medicamente (antibiotice, antihipertensive) determină deshidratarea mucoasei și determină apariția halitozei.

Spălatul pe dinți după consumul de alimente cu miros puternic (ceapa și usturoiul, anumite condimente) acoperă mirosul neplăcut doar temporar. Halitoza în acest caz se datorează compușilor organici volatili conținuți în aceste alimente, substanțe care sunt eliberate în continuare în aerul expirat.

Cum putem preveni halitoza?

Principala măsură pentru prevenirea sau, după caz, combaterea halitozei este menținerea unei igiene orale cât mai corecte și complete. Aceasta impune periaj dentar de 2 ori/zi, dimineața și seara, cu o pastă de dinți cu fluor. Periajul de seară este obligatoriu. Periajul trebuie să includă și limba. Se recomandă clătirea cu apă de gură după periajul dentar și folosirea mijloacelor adjuvante de periaj. Acestea includ ața dentară, periuțele interdentare, dușul bucal. Lucrările protetice/protezele dentare trebuie igienizate în mod corespunzător. Pentru a evita uscarea mucoaselor se recomandă hidratarea. De asemenea, trebuie evitat fumatul și consumul de alcool și de cafea.

Dacă respirația urât mirositoare persistă și după îmbunătățirea igienei și schimbarea obiceiurilor vicioase, se recomandă un consult la medicul stomatolog, iar după caz la medicul specialist.

Mergi la începutul paginii Confidențialitate +40 (332) 454 920