Date de contact: +40 (332) 454 920 | contact@professional-dentist.ro Program zilnic: | L-V: 8-21, S: 8-14

Igiena orală și sănătatea dentară

Publicat de Professional Dentist pe în Profilaxie.

Ața dentară Igiena orală Periajul dentar Prevenție Profilaxie

Periajul dentar și igiena orală

Periajul dentar trebuie efectuat de minim 2 ori pe zi, folosind paste de dinți cu fluor, care protejează împotriva cariilor dentare și remineralizează smalțul. Durata periajului pentru a obține rezultate bune este de minim 2 minute. Indiferent de tehnica folosită sau de tipul periuței, trebuie să atingem cu toate suprafețele accesibile ale dinților, la interior, la exterior și pe fețele pe care mestecăm. Presiunea în timpul periajului este indicat să fie moderată, pentru a nu răni gingiile.

Când schimbăm periuța de dinți sau capătul periuței electrice?

Periuțele manuale și respectiv capetele periuțelor electrice trebuie schimbate la aproximativ 3-4 luni sau când observăm că firele sunt îndoite.

Periuță manuală sau electrică?

Periajul corect poate fi realizat cu ambele variante, dar periuța electrică ne ajută să realizăm mișcările mai eficient și mai ușor.

Putem împrumuta periuța unei alte persoane?

Periuța dentară nu se folosește în comun cu alte persoane pentru a nu transmite fluide biologice și microorganisme.

Cum păstrăm periuța între utilizări?

După folosire, periuța se clătește pentru a nu rămâne pastă sau resturi. Se păstrează în poziție verticală, cu capătul activ liber. Dacă rămâne umedă cu un capac, favorizează creșterea și dezvoltarea microbilor.

Mijloace suplimentare pentru igiena orală eficientă

Ața dentară în igiena orală

Se recomandă a fi folosită după fiecare periaj astfel: se introduce între dinți până la nivelul gingiei, se sprijină pe dinte și la îndepărtarea acesteia se curăță spațiile interdentare. Pentru fiecare spațiu interdentar sunt necesare două introduceri ale aței, pentru suprafețele celor doi dinți. Vă recomandăm pentru început folosirea unei ațe dentare cerate, care alunecă mai ușor între dinți și contribuie la igiena orală.

Ața dentară Super floss

Este ideală pentru curățarea aparatelor ortodontice fixe, a punților dentare și a spațiilor mari dintre dinți. Aceasta are un capăt mai rigid, care se introduce sub lucrare, și un corp pufos pe care se vor agăța resturile alimentare de sub lucrări dentare/aparat ortodontic. 🦷

Periuțele interdentare în igiena orală

Pot pătrunde în zone mai greu accesibile pentru periuța dentară clasică, fiind utile în igienizarea spațiilor interdentare. Se recomandă pacienților cu aparate ortodontice sau celor cu lucrări protetice.

Apa de gură în igiena orală

Nu înlocuiește periajul dentar, dar pătrunde în zone mai greu accesibile. Poate fi cosmetică (doar combate mirosul neplăcut al gurii) sau terapeutică (conține substanțe antimicrobiene, remineralizante sau cu rol în albirea dentară).

Dușul bucal sau irigatorul oral

Reprezintă o metodă suplimentară de îngrijire a cavității orale, cu ajutorul căreia se pot îndepărta resturile alimentare care rămân în spațiile interdentare după periajul dentar. Aceasta este o metodă adjuvantă și nu înlocuiește spălatul pe dinți sau folosirea aței dentare. Dispozitivul are forma unei periuțe de dinți electrice și funcționează prin propulsarea unui jet de apă sub presiune. Este foarte util în cazul persoanelor cu aparate ortodontice fixe, cu lucrări protetice pe dinți naturali sau pe implanturi sau care prezintă înghesuiri dentare.

Cere sfatul medicului stomatolog pentru a afla metodele suplimentare de igienă orală potrivite pentru tine!

Poți să-ți păstrezi sănătatea dentară cât #staiacasă respectând principiile unei alimentații echilibrate și acordând atenție sporită igienei orale.

Aveți grijă de voi și de dinții voștri!

Mergi la începutul paginii Confidențialitate +40 (332) 454 920