Date de contact: +40 (332) 454 920 | contact@professional-dentist.ro Program zilnic: | L-V: 8-21, S: 8-14

Tratamentul stomatologic… sub microscop

Publicat de Professional Dentist pe în Endodonție, Parodontologie, Protetică.

Microscopul dentar Tratament endodontic

În multe ramuri ale medicinei dentare, succesul tratamentului nu depinde doar de experiența medicului curant. O imagine clară și detaliată a dintelui sau a interiorului acestuia, a spațiului parodontal sau a câmpului operator este esențială atât în etapa de diagnostic, cât și în tratamentul propriu-zis. De aceea, microscopul dentar, folosit ca instrument de lucru în stomatologie aduce schimbări majore în modul de stabilire a diagnosticului afecțiunilor dentare și în efectuarea tratamentului.

Microscopul dentar este un instrument optic ce permite vizualizarea clară a dintelui și a interiorului acestuia sub o lumină intensă și cu un factor de mărire de până la 25X. Astfel, medicul stomatolog poate observa cele mai fine detalii, care de multe ori pot trece neobservate cu ochiul liber.

În prezent, microscopul dentar se folosește, pentru diagnostic și/sau tratament în endodonție, odontologie, parodontologie, protetică și implantologie.

Microscopul dentar în endodonție

Endodonția reprezintă domeniul în care microscopul dentar este indispensabil pentru obținerea de rezultate optime. Factorul de mărire, completat de iluminarea coaxială permite medicului endodont să abordeze cu succes și cele mai dificile cazuri. O vizibilitate mai bună asupra câmpului operator ajută la stabilirea diagnosticului, permite reperarea canalelor radiculare, identificarea căilor false, a pragurilor și a liniilor de fractură. Efectuat la microscop, tratamentul endodontic este mai puțin traumatizant pentru structurile adiacente dintelui tratat.

Riscul de rupere în canal a acelor endodontice este mai mic în cazul tratamentelor efectuate la microscop. Eventualele fragmente rupte în timpul tratamentului și care compromit tratamentul endodontic sunt mai ușor de reperat și de îndepărtat sub microscop. Folosind microscopul se pot înlătura și pivoții metalici sau pivoții prefabricați cimentați ce împiedică accesul în canalul radicular.

Cel mai frecvent se recomandă folosirea microscopului în când se reintervine asupra unui dinte deja tratat, dar care prezintă în continuare simptomatologie. Tratamentul de canal realizat la microscop și cu mijloace moderne de preparare și obturare are o rată de succes de peste 94%. Tratamentul clasic (fără microscop) are un prognostic favorabil doar în 59% din cazuri. [Kim, Modern Approaches to Endodontics, 2019]

Microscopul dentar în terapia restaurativă

Lucrul la microscop permite aplicarea cu ușurință și fidelitate a principiilor stomatologiei minim invazive. Depistarea cariilor incipiente, înainte ca extinderea lor să afecteze amplu coroana dentară, este imposibil de realizat cu ochiul liber. Totodată, folosirea microscopului în restaurările coronare permite conservarea țesuturilor adiacente sănătoase și îndepărtarea doar a țesutului dentar alterat. [Yu, Zhou, International Journal of oral science, 2019]

În terapia restaurativă, lucrul la microscop permite realizarea obturațiilor cu nuanțe de culoare cât mai apropiate de cele ale dintelui natural.

Din considerentele de mai sus, microscopul ocupă un rol aparte și în această ramură a stomatologiei.

În parodontologie și chirurgie

În intervențiile parodontale, microscopul ajută la vizualizarea și îndepărtarea în totalitate a țesutului de granulație, sporind astfel șansele de reușită a tratamentului. Operațiile efectuate sub control microscopic se realizează cu o precizie crescută folosind instrumentar de microchirurgie. Aceasta permite o intervenție minim invazivă, cu o trauma cât mai redusă a parodonțiului. Astfel vindecarea se obține mai ușor, cu un disconfort redus pentru pacient și în condiții optime.

Microscopul dentar în protetică

În protetica dentară, medicul stomatolog poate realiza, cu ajutorul microscopului, preparații minim invazive pentru coroane dentare, incrustații sau fațete. Marginile nete obținute lucrând cu magnificație permit o adaptare precisă a lucrărilor protetice și conservă în timp sănătatea parodonțiului. Totodată, resturile materialului de cimentare, ajunse în șanțul gingival, pot fi eliminate cu ușurință datorită vizibilității sporite.

Cu ajutorul camerei încorporate se pot prelua imagini și conținut atât pentru diagnostic, cât și în timpul tratamentului la microscop. Medicul stomatolog poate folosi apoi aceste imagini pentru o documentare mai bună a cazului. Pacientul beneficiază astfel de o imagine mai clară a problemelor stomatologice de care suferă și a etapelor de tratament.

Microscopul dentar are aplicabilitate în toate ramurile stomatologiei, conferă precizie și creează premisele excelenței în medicină dentară.

Programează-te acum la o consultație și discută cu medicul stomatolog despre tratamentul sub microscop.

Mergi la începutul paginii Confidențialitate +40 (332) 454 920