Sângerările gingivale
Publicat de Professional Dentist pe în Parodontologie, Profilaxie.
În majoritatea cazurilor, sângerările gingivale sunt provocate de afecțiuni locale ale gingiei și ale osului de susținere a dintelui. De apariția acestor manifestări sunt responsabili uneori factori generali, cum ar fi afecțiunile sistemice, sarcina sau unele medicamente.
Când apar sângerările gingivale?
Gingiile sângerează la periajul dentar dacă:
- aveți depozite de tartru la nivelul dinților;
- suferiți de gingivită, boală parodontală sau de alte afecțiuni ce cauzează inflamația gingiilor;
- periați dinții în mod agresiv sau folosiți o periuță dentară cu perii tari;
- aveți lucrări protetice, obturații fotopolimerizabile care nu mai sunt corect adaptate la nivelul gingiei;
- folosiți ața dentară într-un mod incorect;
- sunteți însărcinată, modificările hormonale putând provoca gingivita de sarcină;
- luați anumite medicamente cum sunt anticoagulantele, antiagregantele plachetare.
Sângerările gingivale pot să apară de asemenea și pe fondul unor afecțiuni generale. Diabetul, leucemia, trombocitopenia, hemofilia Von Willebrand, un nivel scăzut de vitamina C sau carența de vitamina K sunt asociate adesea cu sângerările gingivale.
Cum se tratează?
Există mai multe modalități de îmbunătățire al sănătății orale și de eliminare a sângerărilor gingivale. Dacă sângerarea gingivală se datorează prezenței plăcii bacteriene, este necesar sa vă familiarizați cu o tehnică de periaj dentar adecvată, pentru a elimina placa bacteriană. Folosirea unei periuțe de dinți cu perii moi, folosirea aței interdentare corect, a apei de gură și menținerea unui stil de viață sănătos pot contribui la îmbunătățirea sănătății orale și eliminarea sângerărilor gingivale.
Cauzele sângerării gingivale trebuie însă identificate printr-o consultație la medicul stomatolog. Acesta vă va prezenta variantele terapeutice adaptate cazului dumneavoastră.
În cele mai simple situații, sângerările gingivale dispar după igienizarea profesională efectuată de medicul stomatolog (detartraj, periaj profesional și air-flow) și utilizarea acasă a mijloacelor suplimentare de igienizare (duș bucal, ață dentară, periuțe interdentare, apă de gură).
Alteori, dacă există afecțiuni generale asociate, tratamentul necesită o abordare interdisciplinară.
Indiferent de cauza sângerărilor gingivale, acestea nu trebuie neglijate. Vizita la medicul stomatolog încă de la primele manifestări previne apariția complicațiilor.