De ce să înlocuim un dinte extras?

Lipsa unui dinte sau a unui grup de dinți afectează nu doar funcționalitatea danturii, ci fizionomia și estetica zâmbetului. Odată cu aceasta poate apărea pierderea osoasă, retracția gingivală, migrarea dinților vecini și a antagoniștilor spre spațiul edentat, însoțite de asemenea de inflamație gingivală, dureri ale articulației mandibulare și dificultăți în masticație, cu impact asupra sistemului digestiv.

De aceea este important să ne informăm corect despre ce putem face pentru înlocuirea dinților lipsă. În funcție de caz, opțiunile includ implantul dentar, lucrările dentare fixe și protezele dentare mobile.

În alegerea oricărei metode protetice se ține cont de mai mulți factori: structura osului, starea dinților vecini, prezența problemelor parodontale și obiceiurile nesănătoase (de exemplu fumatul), precum și eventualele afecțiuni generale (diabetul, bolile autoimune etc.).

Implantul dentar

Cea mai modernă soluție de înlocuire a unuia sau mai multor dinți lipsă o reprezintă implantul dentar. Acesta este un dispozitiv din titan care se aplică în osul alveolar. Adesea este necesară o perioadă de așteptare de 4-6 luni, pentru a se realiza legătura între os și implant (osteointegrare), după care se realizează etapa protetică. Uneori, protezarea se poate efectua imediat după aplicarea implantului, dacă situația clinică permite.

Deși în primă fază ideea unei intervenții chirurgicale poate da emoții pacientului, aplicarea implantului dentar se realizează sub anestezie locală, fiind o procedură de scurtă durată și nedureroasă.

Implantul dentar substituie funcționalitatea și estetica unui dinte natural, fără a necesita, în etapa protetică, intervenția asupra dinților vecini. De asemenea, lucrările protetice pe implanturi au o stabilitate foarte bună, pe care o lucrare mobilă nu o poate asigura.

Înainte de aplicarea implantului dentar sunt necesare analize medicale specifice pentru evaluarea stării generale de sănătate și investigații radiologice (radiografii și tomografie computerizată – CBCT) pentru a determina structura osului, poziția elementelor anatomice din vecinătate etc.

Protezele dentare fixe

Punțile dentare reprezintă lucrări protetice fixe realizate cu sprijin pe dinții „stâlpi” învecinați spațiului edentat. Pentru realizarea unei punți dentare dinții de sprijin trebuie șlefuiți, uneori chiar devitalizați, ceea ce face ca lucrările dentare fixe să reprezinte soluția terapeutică mai ales atunci când dinții vecini sunt afectați de leziuni carioase extinse.

Această variantă de tratament implică în general costuri medii, se realizează într-un timp mai scurt și reface estetica și funcționalitatea dinților

Punțile dentare necesită de asemenea o îngrijire atentă care include, pe lângă periajul obligatoriu de două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură, fiind recomandată folosirea unui dispozitiv pentru igienizare suplimentară, precum dușul bucal.

Protezele dentare mobile

Protezele dentare mobile sunt utilizate de obicei atunci când trebuie înlocuit un număr ridicat de dinți sau când sunt prezente edentații totale (lipsa tuturor dinților). Acestea prezintă însă mai multe dezavantaje: acomodarea se va face în timp, pot apărea modificări în vorbire, alterări ale gustului, iritații gingivale și inflamații dentare. Protezele necesită o îngriire specifică pentru a se asigura sănătatea cavității orale.