Date de contact: +40 (332) 454 920 | contact@professional-dentist.ro Program zilnic: | L-V: 8-21, S: 8-14

Bruxismul

Publicat de Professional Dentist pe în Profilaxie.

Aparat dentar Bruxism Gutieră

Bruxismul sau scrâșnitul din dinți este o afecțiune care se manifestă prin încleștarea puternică a dinților și mișcarea laterală a mandibulei. De cele mai multe ori este o acțiune involuntară care poate provoca uzura accentuată a dinților, dureri dentare, ale articulației temporo-mandibulare, musculare sau cervicale.

Când se manifestă bruxismul?

Există două tipuri de bruxism: bruxismul nocturn (pe timpul nopții) și bruxismul diurn (pe timpul zilei). O observație notabilă este faptul că persoanele care suferă de bruxism nocturn nu manifestă această afecțiune pe timpul zilei și invers. În cazul bruxismului diurn, persoana sesizează acțiunea scrâșnitului din dinți. Pe timpul nopții este mai greu de depistat, de obicei fiind remarcat de către familie sau prieteni.

Care sunt cauzele?

Această afecțiune este cauzată de obicei de una dintre cele mai comune probleme cotidiene – stresul. Persoanele supuse unui stres major constant în viața personală sau profesională sunt predispuse la bruxism. Nu doar adulții, ci și copiii pot fi influențați de problemele de la școală (examene, teme etc.) sau de probleme familiale, stresul la care sunt expuși determinând bruxismul.

Tipul de personalitate poate fi un factor favorizant, persoanele mai competitive sau hiperactive fiind predispuse la această afecțiune. Alți factori favorizanți sunt consumul de alcool sau de cafeină, antecedentele familiale ale acestei boli. De asemenea alte probleme de sănătate cum ar fi boala Parkinson, epilepsia, demența senilă sau ADHD pot favoriza bruxismul.

Diagnosticul bruxismului este pus de medicul stomatolog, prin anamneză riguroasă și încadrarea tipului de afecțiune în funcție de simptomatologie.

Cum se tratează bruxismul?

De cele mai multe ori la copii nu este necesar tratamentul, afecțiunea corectându-se odată cu înaintarea în vârstă.


În cazul adulților, lipsa de substanță a dinților afectați de bruxism se tratează prin obturații fotopolimerizabile. În cazuri grave se realizează coroane de înveliș totale sau parțiale.

Cea mai importantă măsură pentru protecția dinților constă în utilizarea de gutiere nocturne. Acestea sunt confecționate din material plastic mai dur sau mai moale, în funcție de caz. Pentru realizarea gutierelor pentru bruxism medicul va lua amprenta dinților. Gutierele se vor fabrica în laboratorul de tehnică dentară, urmând ca medicul dentist să le adapteze și învețe pacientul cum să le folosească. În unele cazuri se poate recomanda administrarea de miorelaxante sau medicamente care să ajute combaterea stresului.

Deși nu este o afecțiune care pune în pericol viața pacientului, bruxismul poate avea efecte dăunătoare asupra calității vieții și a sănătății cavității orale. De aceea, este foarte importantă vizita la medicul stomatolog pentru diagnostic și tratament.

Mergi la începutul paginii Confidențialitate +40 (332) 454 920