Date de contact: +40 (332) 454 920 | contact@professional-dentist.ro Program zilnic: | L-V: 8-21, S: 8-14

De ce să înlocuim un dinte lipsă?

Publicat de Professional Dentist pe în Protetică.

Extracție dentară Implant dentar Lucrare protetică Proteză dentară

Lipsa unui dinte sau a unui grup de dinți afectează nu doar funcționalitatea danturii, ci fizionomia și estetica zâmbetului. Odată cu aceasta poate apărea pierderea osoasă, retracția gingivală, migrarea dinților vecini și a antagoniștilor spre spațiul edentat. Aceste simptome sunt însoțite de asemenea de inflamație gingivală, dureri ale articulației mandibulare. Pot apărea și dificultăți în masticație, cu impact asupra sistemului digestiv.

De aceea, este important să ne informăm corect despre ce putem face pentru înlocuirea dinților lipsă. În funcție de caz, opțiunile includ implantul dentar, lucrările dentare fixe și protezele dentare mobile.

În alegerea oricărei metode protetice se ține cont de mai mulți factori: structura osului, starea dinților vecini, prezența problemelor parodontale și obiceiurile nesănătoase (de exemplu fumatul). Un rol important îl joacă și eventualele afecțiuni generale (diabetul, bolile autoimune etc.).

Implantul dentar pentru a înlocui un dinte lipsă

Cea mai modernă soluție de înlocuire a unuia sau mai multor dinți lipsă o reprezintă implantul dentar. Acesta este un dispozitiv din titan care se aplică în osul alveolar. Adesea este necesară o perioadă de așteptare de 4-6 luni, pentru a se realiza legătura între os și implant (osteointegrare), după care se realizează etapa protetică. Uneori, protezarea se poate efectua imediat după aplicarea implantului, dacă situația clinică permite.

Deși în primă fază ideea unei intervenții chirurgicale poate da emoții pacientului, aplicarea implantului dentar se realizează sub anestezie locală, fiind o procedură de scurtă durată și nedureroasă.

Implantul dentar substituie funcționalitatea și estetica unui dinte natural, fără a necesita, în etapa protetică, intervenția asupra dinților vecini. De asemenea, lucrările protetice pe implanturi au o stabilitate foarte bună, pe care o lucrare mobilă nu o poate asigura.

Înainte de aplicarea implantului dentar sunt necesare analize medicale specifice pentru evaluarea stării generale de sănătate. Pentru a determina structura osului, poziția elementelor anatomice din vecinătate etc. sunt necesare investigații radiologice (radiografii și tomografie computerizată – CBCT)

Protezele dentare fixe

Punțile dentare reprezintă lucrări protetice fixe realizate cu sprijin pe dinții „stâlpi” învecinați spațiului edentat. Pentru realizarea unei punți dentare dinții de sprijin trebuie șlefuiți, uneori chiar devitalizați. Aceasta face ca lucrările dentare fixe să reprezinte soluția terapeutică mai ales atunci când dinții vecini sunt afectați de leziuni carioase extinse.

Această variantă de tratament implică în general costuri medii, se realizează într-un timp mai scurt și reface estetica și funcționalitatea dinților

Punțile dentare necesită de asemenea o îngrijire atentă care include, pe lângă periajul obligatoriu de două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură. Se recomandă folosirea unui dispozitiv pentru igienizare suplimentară, precum dușul bucal.

Protezele dentare mobile

Protezele dentare mobile sunt utilizate de obicei atunci când trebuie înlocuit un număr mare de dinți sau când sunt prezente edentații totale (lipsa tuturor dinților). Acestea prezintă însă mai multe dezavantaje. Acomodarea se face în timp, pot apărea modificări în vorbire, alterări ale gustului, iritații gingivale și inflamații dentare. Protezele necesită o îngrijire specifică pentru a se asigura sănătatea cavității orale.

Mergi la începutul paginii Confidențialitate +40 (332) 454 920