La ce ajută diga în stomatologie?
Publicat de Professional Dentist pe în Endodonție, Odontologie.
Ce este diga dentară?
Diga este un sistem de izolare modern și foarte eficient. Sistemul include o folie subțire, colorată, confecționată dintr-un material elastic, de obicei din latex, de forma pătrată sau dreptunghiulară, o clemă care se aplică pe dinte, un cadru metalic sau din plastic, clește pentru clemă și perforator.
Indicații pentru digă în stomatologie
Aceasta se utilizează în stomatologie pentru a izola unul sau mai mulți dinți de restul cavității orale, pentru a obține un câmp uscat și o vizibilitate bună a zonei de lucru.
Diga este folosită mai ales în endodonție (tratamente de canal), odontologie (obturații fotopolimerizabile), în estetică dentară, dar și în protetică, în timpul cimentării lucrărilor sau în alte etape.
Diga în stomatologie – avantaje
Diga elimină riscul de contaminare a câmpului operator cu salivă, sânge sau alte fluide, reduce riscul de aspirare sau de înghițire a instrumentelor, a unor substanțe sau materiale care se folosesc în timpul tratamentului.
Utilizarea mărește vizibilitatea câmpului operator, reduce durata tratamentului stomatologic. Astfel, medicul stomatolog poate lucra fără pauză, fără să fie deranjat de salivă sau de părțile moi.
Montarea nu este dificilă, durează 1-3 minute și este nedureroasă. La aplicare, pacientul poate resimți o ușoară presiune pentru câteva secunde.
Contraindicații
Diga dentară poate fi mai greu de aplicat în cazul molarilor de minte, al dinților permanenți tineri care nu au ajuns la un grad de erupție suficient pentru a se putea monta clemele. De asemenea, există unele situații care necesită o atenție mai mare. Printre acestea se numără pacienții cu probleme mari de respirație, cu epilepsie, pacienții necooperanți. În cazul pacienților alergici la latex se folosește folia din nitril.
Concluzie
O digă dentară montată corect asigură o rată de succes mai mare tratamentelor și un confort sporit pe scaunul stomatologic. Totodată, folosirea ei protejează atât pacientul, cât și medicul de infecțiile încrucișate transmise prin salivă și aerosoli.