Măseaua de minte

Când erupe măseaua/molarul de minte?

În mod obișnuit, omul are  32 de dinți – 4 incisivi centrali, 4 incisivi laterali, 4 canini, 8 premolari și 12 molari. Molarul de 6 ani este primul dinte definitiv care erupe pe arcadă, în spatele acestuia erupe în jurul vârstei de 12 ani molarul 2, iar ultimul molar supranumit și molarul de minte, erupe de obicei între 17 și 21 de ani.

De ce trebuie extras molarul de minte?

Dacă molarii de minte nu au spațiu pe arcadă și rămân blocați în os, adică incluși, au de obicei indicație de extracție.

Uneori, chiar dacă reușesc să erupă total sau parțial (molari anclavați), molarii de minte pot avea o structură mai puțin rezistentă și sunt situați într-o zonă dificil de igienizat.

Astfel, erupția măselelor de minte poate genera fenomene inflamatorii, cu durere, umflătură, uneori cu stare generală afectată.

Poziția molarilor de minte generează în multe situații afectări parodontale (ale osului și ale gingiei) deoarece favorizează depunerea de placă bacteriană și tartru.

Este relativ frecventă apariția cariilor atât pe molarul de minte, cât și pe dintele vecin. Cariile situate pe rădăcina molarului doi sunt de cele mai multe ori extrem de dificil de tratat și pot conduce în timp la extracția acestuia. 

Alteori erupția molarului de minte este asociată cu apariția chisturilor, care pot determina defecte osoase importante și distrugerea țesuturilor înconjurătoare (dinți, nervi, os maxilar).

Măselele de minte pot produce deplasarea dinților vecini, generând înghesuiri dentare cu tulburări de ocluzie (mușcătură) și fizionomice.

Ce investigații sunt necesare?

Analizând situația clinică, medicul vă recomanda radiografii, CBCT (o investigație radiologică specială pentru a obține imagini tridimensionale) pentru a stabili indicația de extracție. Aceste investigații permit analiza formei dintelui, a poziției lui în os, a raportului cu dinții vecini și cu elementele anatomice etc.

Este dificilă procedura?

Extracția molarului de minte este o procedură frecventă, nedureroasă și se realizează în majoritatea cazurilor cu anestezie locală.

Gradul de dificultate este diferit în funcție de poziția dintelui și de forma sa. Dacă dintele este blocat în os, intervenția chirurgicală se numește odontectomie.

În funcție de tipul intervenției, veți primi indicații postoperatorii și tratament medicamentos adecvat pentru o vindecare corespunzătoare. Controlul periodic la medicul stomatolog însoțit de radiografia dentară este important pentru verificarea erupției dinților, pentru sesizarea afecțiunilor ce pot fi cauzate de molarul de minte și pentru recomandarea extracției acestuia atunci când este cazul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*