Date de contact: +40 (332) 454 920 | contact@professional-dentist.ro Program zilnic: | L-V: 8-21, S: 8-14

Măseaua de minte

Publicat de Professional Dentist pe în Chirurgie.

Chirurgie Măseaua de minte

Măseaua de minte, prin momentul erupției, prin poziția pe arcadă și prin structura ei, are frecvent indicație de extracție.

Când erupe măseaua/molarul de minte?

În mod obișnuit, omul are  32 de dinți – 4 incisivi centrali, 4 incisivi laterali, 4 canini, 8 premolari și 12 molari. Molarul de 6 ani este primul dinte definitiv care erupe pe arcadă, în spatele acestuia erupe în jurul vârstei de 12 ani molarul 2, iar ultimul molar supranumit și molarul de minte, erupe de obicei între 17 și 21 de ani.

Când trebuie extras molarul de minte?

Dacă molarii de minte nu au spațiu pe arcadă și rămân blocați în os, adică incluși, au de obicei indicație de extracție.

Uneori, chiar dacă reușesc să erupă total sau parțial (molari anclavați), molarii de minte pot avea o structură mai puțin rezistentă și sunt situați într-o zonă dificil de igienizat.

Astfel, erupția măselelor de minte poate genera fenomene inflamatorii, cu durere, umflătură, uneori cu stare generală afectată.

Poziția molarilor de minte generează în multe situații afectări parodontale (ale osului și ale gingiei) deoarece favorizează depunerea de placă bacteriană și tartru.

Este relativ frecventă apariția cariilor atât pe măseaua de minte, cât și pe dintele vecin. Cariile situate pe rădăcina molarului doi sunt de cele mai multe ori extrem de dificil de tratat și pot conduce în timp la extracția acestuia. 

Alteori erupția molarului de minte este asociată cu apariția chisturilor, care pot determina defecte osoase importante și distrugerea țesuturilor înconjurătoare (dinți, nervi, os maxilar).

Măselele de minte pot produce deplasarea dinților vecini, generând înghesuiri dentare cu tulburări de ocluzie (mușcătură) și fizionomice.

Ce investigații sunt necesare pentru măseaua de minte?

Analizând situația clinică, medicul poate recomanda radiografii, CBCT (o investigație radiologică specială pentru a obține imagini tridimensionale) pentru a stabili indicația de extracție pentru măseaua de minte. Aceste investigații permit analiza formei dintelui, a poziției lui în os, a raportului cu dinții vecini și cu elementele anatomice etc.

Este dificilă procedura?

Extracția molarului de minte este o procedură frecventă, nedureroasă și se realizează în majoritatea cazurilor cu anestezie locală.

Gradul de dificultate este diferit în funcție de poziția dintelui și de forma sa. Dacă dintele este blocat în os, intervenția chirurgicală se numește odontectomie.

În funcție de tipul intervenției, pacienții noștri primesc indicații postoperatorii și tratament medicamentos adecvat pentru o vindecare corespunzătoare. Controlul periodic la medicul stomatolog însoțit de radiografia dentară este important pentru verificarea erupției dinților, pentru sesizarea afecțiunilor ce pot fi cauzate de molarul de minte și pentru recomandarea extracției acestuia atunci când este cazul.

Mergi la începutul paginii Confidențialitate +40 (332) 454 920