Diga în stomatologie

Publicat de Professional Dentist pe în Endodonție, Odontologie.

Prevenție Tratament endodontic

Ce este diga?

Diga este un sistem de izolare modern și foarte eficient. Sistemul include o folie subțire, colorată, confecționată dintr-un material elastic, de obicei din latex, de forma pătrată sau dreptunghiulară, o clemă care se aplică pe dinte, un cadru metalic sau din plastic, clește pentru clemă și perforator.

Indicații pentru digă în stomatologie

Aceasta se utilizează în stomatologie pentru a izola unul sau mai mulți dinți de restul cavității orale, pentru a obține un câmp uscat și o vizibilitate bună a zonei de lucru.

Diga este folosită mai ales în endodonție (tratamente de canal), odontologie (obturații fotopolimerizabile), estetică dentară, dar și în protetică, în timpul cimentării lucrărilor sau în alte etape.

Diga în stomatologie – avantaje

Diga elimină riscul de contaminare a câmpului operator cu salivă, sânge sau alte fluide, reduce riscul de aspirare sau de înghițire a instrumentelor, a unor substanțe sau materiale care se folosesc în timpul tratamentului.

Utilizarea mărește vizibilitatea câmpului operator, reduce durata tratamentului stomatologic. Astfel, medicul stomatolog poate lucra fără pauză, fără să fie deranjat de salivă sau de părțile moi.

Montarea nu este dificilă, durează 1-3 minute și este nedureroasă, la aplicare simțindu-se o ușoară presiune pentru câteva secunde.

Contraindicații

Diga dentară poate fi mai greu de aplicat în cazul molarilor de minte, al dinților permanenți tineri care nu au ajuns la un grad de erupție suficient pentru a se putea monta clemele specifice. De asemenea, există unele situații care necesită o atenție mai mare. Printre acestea se numără pacienții cu probleme mari în respirație, cu epilepsie, pacienții necooperanți. În cazul pacienților alergici la latex se folosește folia din nitril.

Concluzie

Diga dentară protejează atât pacientul, cât și medicul de infecțiile încrucișate transmise prin salivă și aerosoli.

Totodată, o digă corect montată asigură o rată de succes mai mare, tratamente de calitate și efecte de lungă durată.

Mergi la începutul paginii