protetica digitala
CEREC Primescan și MODJAW

„Stomatologie digitală” în general, și în particular „protetică digitală”, însumează metode și tehnologii care au la bază reprezentarea numerică (digitală) a informației despre morfologia dinților, despre raportul arcadelor dentare în ocluzie, despre dinamica articulației temporo-mandibulare (cinematica mandibulară) etc.

Modelele numerice tridimensionale, care nu sunt altceva decât succesiuni de coordonate spațiale, se obțin în prezent folosind scannere optice 3D. Pe baza acestora, programele de modelare reprezintă prin poligoane suprafețele dentare.

Într-un flux de lucru complet digital, după înregistrarea modelelor tridimensionale, toate operațiile de modelare și frezare sau printare 3D se efectuează exclusiv prin procesarea datelor volumetrice.

La Clinica Stomatologică Professional Dentist din Iași investim permanent în tehnologie digitală de ultimă generație. Doar astfel putem oferi pacienților noștri tratamente moderne realizate într-un timp cât mai scurt.

Pentru restaurările protetice din materiale premium, realizate în clinică prin tehnologie CAD-CAM, folosim sistemul CEREC, produs de Denstply Sirona (Germania). Acesta este compus dintr-un scanner intraoral rapid de acuratețe (CEREC Primescan) și un computer performant având instalat software-ul CEREC SW. De asemenea, include o mașină de frezat (CEREC Primemill) care poate procesa ceramică, zirconiu și materiale hibride.

În condiții obișnuite, sistemul permite realizarea în clinică a unei coroane parțiale (inlay/onlay) în cel mult 30 de minute. O coroane dentară din ceramică sau din zirconiu se poate realiza în cel mult 2 ore. Timpii includ tratamentele termice necesare pentru glazurarea și individualizarea restaurărilor din ceramică sau zirconiu.

Professional Dentist – centru de referință în protetica digitală CEREC

Scanare intraorală folosind CEREC Primescan

Scanare intraorala folosind scanner-ul Primescan
Scanare intraorală cu CEREC Primescan

În prima etapă, dinții preparați (șlefuiți) pentru coroane totale, parțiale sau pentru fațete sunt scanați folosind o cameră foto rapidă de înaltă rezoluție (scanner-ul intraoral CEREC Primescan).

Cu imaginile obținute, software-ul care însoțește scanner-ul construiește un model digital al arcadelor dentare. Acesta reproduce suprafețele dinților care urmează a fi restaurați cu o acuratețe de ordinul micronilor.

Amprenta optică înregistrată astfel înlocuiește amprenta fizică preluată cu materiale de amprentare și elimină toate neajunsurile celei din urmă.

Protetică digitală: modelare și frezare computerizată (CAD-CAM)

După înregistrarea amprentei optice, coroanele dentare/fațetele sunt modelate folosind un software de design (CAD) în care se urmărește restaurarea funcțională și estetică a dintelui/dinților.

Coroanele sau fațetele modelate în etapa anterioară sunt apoi confecționate prin frezare computerizată (CAM). Mașina de frezat CEREC Primemill folosită în clinica noastră permite realizarea de restaurări blocuri de ceramică, din zirconiu precum și din materiale compozite sau hibride.

Frezare computerizată folosind Primemill
Frezare computerizată cu CEREC Primemill

Protetică digitală cu materiale premium

Materiale premium pentru coroane dentare CAD-CAM

Toate restaurările realizate în clinica noastră sunt frezate din materiale premium.

La alegerea tipului de material se ține cont atât de proprietățile mecanice ale acestuia, care conferă rezistență coroanei dentare, cât și de proprietățile optice, care asigură estetica restaurării protetice.

Mergi la începutul paginii